Endodontie

Endodontie

Informații generale

Tratamentul canalului radicular al unui dinte are ca scop refacerea și menținerea unui dinte rănit sau deteriorat. Obturatia canalului reprezinta o ultima incercare a medicului de a salva un dinte foarte cariat sau infectat. Această procedură implică îndepărtarea zonei deteriorate a dintelui (pulpa), curățarea și dezinfectarea acestuia, urmată de umplere și sigilare. Cauzele comune ale afectării pulpei sunt formarea de fisuri pe dinte, o cavitate profundă a cariei, tratarea repetată a dintilor sau traume. Termenul „canalul rădăcinii dintelui” este asociat cu curățarea canalelor situate în interiorul rădăcinii dintelui.

Care sunt metodele practicate in clinica noastra pentru tratamentul cariilor?

La clinica stomatologica Ultradent, se efctueaza cu succes tratamentul cariilor. Practicile intilnite si puse in aplicare de catre medicii nostri stomatologi, sunt doua:

  • Plombe/obturatii coronare;
  • Tratamente de canal.


I.  Plomba/Obturatia - cea mai simpla metoda de tratatare a cariilor!

Obturatiile sunt tratamente specifice de endodontie care au ca obiectiv repararea dintilor afectati de carii. Procedura presupune indepartarea materialului biologic cariat sau infectat si plombarea coroanei dentare cu compozit. Interventia poate fi dureroasa atunci cind e afectat nervul sau pulpa dentara, motiv pentru care se efectueaza citeodata sub anestezie locala.


Ultradent

Cum va dati seama ca aveti o carie?

Din pacate, aflate in faza incipienta, cariile sunt cu greu sesizate de catre pacienti. Din acest motiv, vizitele periodice in cabinetele stomatologice pot contribui la diagnosticarea precoce si la tratarea corespunzatore. Atunci cind caria este suficient de profunda, pacientii semnaleaza diverse simptome, asociate cu o puternica senzatie deranjanta in timpul si ca urmare a contactului cu alimentele solide sau / si lichide:

  • durere in timpul masticatiei; 
  • durere in prezenta stimulilor rece / cald; 
  • durere in urma contactului cu alimente dulci / acide.

Pentru a evita o carie dentara medicul stomatolog va recomanda:

  • 1) Vizita regulata (o data in jumate de an la cabinetul stomatologic)
  • 2) Periajul dintilor minimal este de 2 doua ori pe zi (seara inainte de somn si dimineata dupa dejun), insa e de preferat periajul dupa fiecare alimentare.
  • 3) A se evita consumul de dulciuri (bomboane, zahar etc.) intre mese si noaptea. Dupa periaj glucidele pot fi folosite sub forma de ceai, dupa care se va clati gura.
  • 4) A se evita consumul sucurilor si fructelor acre, murăturile, lămîiele. Trebuie de tinut cont, că sunt un șir de produse alimentare cu continut înalt de zahăr. Aceste produse au un efect carogen și nu se recomandă indivizilor afectati sau cu risc de carie. Totodată unele bauturi provoaca abraziune patologică si contribuie la dezvoltarea cariei dentare. Acestea sunt sucurile cu adaos de zahăr, sucurile din lămîie, portocale, mere, Coca- Cola, apa minerală c continut înalt și jos de bioxid de carbon. Aceste băuturi au un pH de la 2,0 la 6,3, astfel creează condiții cariogene.
  • 5) A se evita produsele alimentare cu efect colorant (morcov, sfecla, poamă neagra, mere, cafea etc.)


Clinica lucreaza cu mai multe sisteme de implanturi, fiecare sistema are avantajele sale.
Stomatologie Chisinau, ne aflam pe bulevardul Mircea cel Batrin 3 (linga cerc, vizavi de supermarketul Nr 1)
Telefon de contact: +37368443333 sau +37322003333